vrijdag 6 juni 2014

Ontbijten toch iets voor jou?

Hallo trouwe lezers! 

Deze week ga ik het hebben over iets wat iedereen kent en ook iets wat iedereen zou moeten doen. Toch zijn er veel mensen die het te vaak overslaan. Ik heb het natuurlijk over evenwichtig ontbijten!
Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Toch zijn er veel mensen die hun ontbijt juist overslaan, of het op een andere manier erg ongezond aanpakken. En ik snap op zich ook wel waarom, ik bedoel een droge boterham met kaas is ook niet alles. Het moet gezond, makkelijk én lekker kunnen! Daarom ben ik voor jullie en mezelf op zoek gegaan naar methodes voor een gezond maar toch lekker ontbijt.
Voor een gezond ontbijt heb je gezonde ingrediënten nodig. Aangezien havermout vetvrij is en bordenvol vezels zit, heb ik dat als basis ingrediënt gebruikt voor de verschillende recepten die ik heb uitgeprobeerd. Ik heb gekozen voor drie recepten: Havermoutpap, een havermout muffin en een groene shake met havermout. Hier de voor- en nadelen op een rijtje.

Havermout pap:
Havermoutpap is erg ouderwets maar toch nog een van de meest gezonde ontbijt methodes anno 2014. Havermout is makkelijk en binnen tien minuten met melk of water te bereiden in een pannetje. 
Als je gaat voor melk kies dan het liefst voor magere melk (0% vet), zo krijg je zo min mogelijk vet binnen en toch het nodige calcium. Havermout pap kun je opfleuren met bijvoorbeeld een schepje suiker of rozijntjes, experimenteer en varieer, zorg dat jij het lekker vindt!

Havermoutpap is een goede keuze voor in de ochtend. De bereidingstijd kost iets meer tijd dan het smeren van een boterham en je moet er constant bij blijven staan. De pap eet gemakkelijk weg, mits je er een fan van bent. Zo niet dan smaakt de pap een beetje muf en plakkerig.









De havermout muffin:
Persoonlijk ben ik een erg grote fan van de havermout muffin. Ik ben iemand die in de ochtend altijd haast heeft. Ik heb dan echt geen tijd om uitgebreid mijn ontbijt klaar te maken. De havermout muffin is dan echt ideaal. Je pakt hem uit de kast en je kunt hem snel opeten of bewaren voor in de trein. De muffin bestaat uit appelmoes, banaan, bosbessen en havermout. Goed gevarieerd dus en erg makkelijk in de ochtend.

De muffin klinkt  perfect maar ieder voordeel heeft z'n nadeel. De muffin bereiden kost meer tijd dan de andere recepten, je moet de muffins een dag van te voren maken. Het recept zelf is niet moeilijk, maar het kost al gauw dik een half uur mixen en bakken. De muffins blijven een dag of vijf lekker, dus als je er op zondag avond genoeg maakt kun je er wel een week mee vooruit. De muffin is voor de weekend-keukenprinsesjes.










De groene shake:
Tot slot de groene shake. De groene shake hoort zeker bij de creatieve oplossingen van een ontbijt. De shake is makkelijk te maken en bovendien makkelijk mee te nemen. Groente en fruit naar keuze met een glas water in de mixer, wat lepels havermout er doorheen roeren, et voilà! Een shake vol vitamientjes en vezels.

De shake is supergezond, maar ziet er ook supergezond uit. Groen of bruin dus! Niet het meest aantrekkelijke ontbijt van de drie, maar zeker het gezondste. Even met je ogen dicht drinken en de smaak went snel. De groene shake is nu echt een hype, dus er zijn veel verschillende recepten te vinden. Als je houdt van experimenteren met de mixer is de groene shake iets voor jou.









Ik ben erg enthousiast over deze drie recepten, al ontbijt ik er zelf nog steeds niet iedere dag mee. Voor sommige mensen is ontbijten gewoon erg lastig, maar probeer het jezelf zo makkelijk en gezond mogelijk te maken. De drie recepten staan op onze blog op de Food pagina. Als je de recepten gaat uitproberen wens ik je heel veel succes en alvast eet smakelijk!


Indigo Hootsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten